Helyi alkotók, művészek

Barti Krisztián, fafaragó művész

Mindig asztalos szerettem volna lenni. Olyan szakmát akartam választani, amiben szükség van pontosságra. Érdekelt valaminek a létrehozása, az alkotás folyamata. Szerettem a technikai dolgokat, a méréseket, a pontos tervezést, ezért is tartottam ki választott hivatásom mellett.

2001-ben kezdtem járni faragószakkörre, 4 évig, melyet Németh Gyula fafaragóművész tartott Celldömölkön. Tőle tanultam az összes faragási módot, fajtát, technikát, és a minták átgondolt tervezését. A középiskolai időben a legjobb gyakorlati helyre jutottam be, Ikervárra. Itt Horváth Antal asztalosmester, oktató segítségével szinte minden, a szakmával kapcsolatos dolgot, műveletet elvégezhettük. Mindent kipróbálhattunk, és sok mindent készíthettünk. Egyre többféle stílusban faragtam, és többfelé munkákat készítettem, egyre bonyolultabb alkotásokat csináltam. Sokat önállóan, magamtól terveztem és készítettem. De mindig megfogadtam Németh Gyula tanácsait is. Készítettem pásztorfaragásokat, bútorokat, használati tárgyakat mindenféle stílusban, továbbá vadászathoz kapcsolódó eszközöket, mint például órákat, trófeaalátéteket.

Sok alkotásom díjakat nyert. Több kiállításon is szerepeltek munkáim: Budapesten, Zalaegerszegen, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Celldömölkön, Bükön, valamint a környékbeli falvakban is. Országos és regionális kiállításokra is többször hívtak. Készítettem a fentieken kívül emlékműveket is. Több, mint 10 éve járunk a Velemi Stúdióba alkotni, és a "Budapesti Mesterségek Ünnepe" nevű 4 napos vásárra.

Ez egy olyan szakma, ami pontosságot, precizitást igényel, és sok hozzá kapcsolódó tevékenység létezik, az asztalosság, a fafaragás az élet sok területén jelen van, és rengeteg különlegesség, ritkaság, érték születik általa!

Az alábbi képeken Barti Krisztián munkáiból válogattunk.

Faliszekrény Falióra Konyhaszekrény Tablókép keret
Kopjafaavatás Szombathelyen (100 éves a reptér) Országos kiállításon kiállított polc (tálas) Budapesten Regionális kiállításon kiállított tükör (Zalaegerszegen) Fali kulcstartó szekrény (21 fogassal) Őztrófea-alátét Villanyóra-szekrény Barokk falióra Magyar címer Agyaralátét stílusú óra

Magyar Falu Program, Kemenesmihályfa 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Kemenesmihályfa Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Kemenesmihályfa Község Önkormányzata
9511 Kemenesmihályfa, Bercsényi u. 8.
Tel: (95) 434-001, Fax: (95) 434-001
e-mail: kmfa@cellkabel.hu
Verzió: 1.0 béta
Impresszum Szerkesztő:
webmester@kemenesmihalyfa.hu